Anasayfa / Haberler / Tunus’ta kemer sıkma politikalarına karşı emekçiler sokaklarda: 1 kişi hayatını kaybetti

Tunus’ta kemer sıkma politikalarına karşı emekçiler sokaklarda: 1 kişi hayatını kaybetti

Tunus’ta hükümetin yeni yıl zamlarına ve IMF ile anlaşma doğrultusundaki kemer sıkma politikalarına karşı 1 Ocak’ta başlayan protestolar bu hafta da devam ediyor.

Pazartesi günü 10 kentte eylemler yapılırken, başkent Tunus’un batısındaki Tebourba kentinde bir kişi polis tarafından katledildi.

Tunus hükümeti, IMF’den alacağı 2,8 milyar dolarlık yardım fonu karşılığında benzin fiyatlarında, araç, iletişim gibi ihtiyaçlardan alınan vergilerde 2018 yılında yeni zamlar açıklamıştı. Ayrıca “sosyal güvenlik” adı altında emekçilerden yapılan kesintinin arttırılması, kamu çalışanlarının maaşlarına bütçeden ayrılan miktarın kısılması gibi adımlarla hükümet işçi sınıfı ve emekçilere kemer sıkma politikalarını dayatmak istiyor.

Buna karşı 1 Ocak’ta başlayan protestolar ülke geneline yayılırken, 8 Ocak Pazartesi günü 10 kentte yaygın eylemler gerçekleşti. Eylemlere karşı polis terörü devreye sokulurken, Tebourba kentinde bir kişi polisin attığı gaz bombaları nedeniyle boğularak yaşamını yitirdi.

Eylemlerde yaralananlar olurken, hükümet adına yapılan açıklamada 44 kişinin “bıçak taşımak”, “hükümet binalarını ateşe vermek”, “marketleri yağmalamak” iddialarıyla tutuklandığı ileri sürüldü.

Muhalefetten Halk Cephesi adına açıklama yapan Hamma Hammami, “adaletsiz yasalar geri çekilene kadar sokaklarda olmaya ve protestoları büyütmeye devam edeceklerini” ifade etti.

Tunus’ta sokak satıcısı Muhammed Buazizi’nin kendisini ateşe vererek yaşamını yitirmesinin ardından 2011 Ocak ayında patlak veren protestolar, 23 yıllık devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin sonunu getirmişti. (Kaynak: Kızıl Bayrak)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir