İran’da isyan 4. gününde sürüyor

İran’da halkın yoksulluk ve rejimin baskıcı politikalarına karşı başlattığı eylemler 3 günü geride bırakırken, bugün de birçok yerde eylemlerin yapılması bekleniyor.

Loristan eyaletindeki eylemlerde 4 kişi polis tarafından katledildi. Loristan’ın Dirûd kentinde dün akşam düzenlenen eylemler sırasında halkı tarayan rejim güçleri 4 kişiyi katletti, çok sayıda kişi ise yaralandı. Dört kişinin katledilmesinin ardından halk kaymakamlık ve Besic (rejime bağlı maaşlı paramiliter unsurlar) merkezini ateşe verdi.

Kirmanşah, Şarî Kurd, Tahran, Hemedan, Îsfahan, Yasuc, Meşhed, Kerec, Cacrûd, Becnûrd, Rafsancan ve daha birçok kent ile kasabada da binlerce eylemci alanlara dökülerek İran rejiminin politikalarını protesto etti. Kirmanşah’da 20 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar kentteki İtlaat (İran istihbaratı) merkezine götürüldü.

Öte yandan internet ve telefon hatlarının kesildiği öğrenildi. Yapılan eylemlerde göstericiler sosyal medya üzerinde örgütleniyor ve eylemleri dünyaya duyurabiliyordu. İran’da yayın yapan Amednews Haber Ajansı da (Zanyarî, Têkoşan, Demokrastî news) “Kaos sürecine destek” verdiği gerekçesiyle İran istihbaratı ve güvenlik güçleri tarafından kapatıldı.

İran dini lideri Ali Hamaney, eylemcilere karşı tehditler savurdu. Din adamlarıyla bir araya gelen Hamaney, “düşmanı tanıma ve onların hilelerine karşı hazır olma” çağrısı yaparak, din alimlerinin görevini “inkılapçı olma, düşmanı iyi tanıma ve onların hilelerine karşı hazır olmalı” dedi. (Kaynak: ETHA)

İran’da Hükümet Karşıtları Sokaklarda


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir