17 Kasım Direnişinin Yıldönümünde Yunanistan’da Eylem ve Çatışmalar

Yunanistan’da 21 Nisan 1967’de gerçekleşen askeri darbeyle iktidara gelen ABD destekli askeri cuntaya karşı 17 Kasım 1973’te gerçekleşen öğrenci direnişi ve devlet katliamının yıldönümünde başkent Atina ve Selanikte eylemler gerçekleştirildi.

Öğle saatlerinde Politeknik Üniversitesi’nde buluşan bir grup ABD Büyükelçiliği’ne yürüyüş düzenledi.

Akşam saatlerinde Atina’nın Exarhia bölgesinde toplanan yüzlerce anarşiste ise polis saldırdı. Saldırıya karşılık veren anarşistler barikat kurarak polisle çatıştı. Selanik’te gerçekleştirilen eylemde de anarşistler ve polis arasında çatışma çıktı. 15 Kasım’da da Atina Politeknik Üniversitesi’nin ana kampüsü bir grup anarşist tarafından işgal edilmişti.

Yunanistan’da 1967’de yönetimi ele geçiren ABD destekli askeri cuntaya karşı 14 Kasım 1973 tarihinde binlerce üniversite öğrencisi Politeknik olarak anılan Atina Ulusal Teknik Üniversitesi işgal etmişti. 17 Kasım 1973 tarihinde ise cunta yönetimine bağlı askerler, 14 Kasım gününden beri işgal altındaki Politeknik’e kanlı bir baskın yapmıştı. Katladilenlerin sayısı askeri resmi rakamlarla 34 olarak açıklandıysa da tam sayı bilinmemektedir. Cuntaya karşı direnişin ve polisin katliamının yıldönümü olan 17 Kasım’da her sene Atina başta olmak üzere tüm Yunanistan’da sokak gösterileri gerçekleştiriliyor.

Yeryüzü Postası

17 Kasım Direnişi’nin Yıldönümü Yaklaşırken Atina’da Anarşistler Politeknik’i işgal etti


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir