Almanya’da hastane emekçilerinden uyarı grevi

Almanya’da Ver.di sendikasının çağrısıyla başkent Berlin, Augsburg ve Düsseldorf olmak üzere çok sayıda kentte binlerce hastane emekçisi daha iyi iş koşulları ve daha fazla işçinin işe alınması talebiyle sokağa çıktı.

Hastane emekçileri ücretlerinin yüzde 2 oranında arttırılmasının yanı sıra hastanede personel yetersizliğe dikkat çekerek daha fazla işçinin işe alınması gerektiğini ve var olan iş koşulların düzeltilmesini talep etti. Ver.di sendikasının yaptığı araştırmalara göre; Almanya’da hastanelerde yaklaşık 162 bin kişilik açığın olduğunu ve bunun sadece 70 bininin bakıcılık bölümde olmasına dikkat çekti.

Ver.di sendikasının merkezi sözcülerinden Sylvia Bühler, bazı hastanelerde uyarı grevlerine karşı işverenlerin sorumsuzluklarını eleştirdi. Bühler, “Mesela Dachau Helios Amper hastanesinde işveren görüşme talebimizi dikkate almıyor. İşçilere karşı sorumluklarını unutmuşlar. İş koruma yasaları sağlık sektörü içinde geçerlidir. Hastane yönetimi tüm işçilerin sağlıklı iş koşullarını garantilemek ile sorumludur” diyerek tepkisini dile getirdi.

Düsseldorf Üniversite Hastanesi’nin iş koşullarının giderek kötüleştiğine dikkat çeken Bühler, “İşçi eksikliğinde uzlaşma veya görüşme talebimizi reddederek, kaos çıkartmak istiyor. Çok anlamsız” diyerek hastane yönetiminin olumsuz tutumunu ifade etti. Hastane emekçileri izinli günlerinde bile işçi yetersizliğinden dolayı çalışmak zorunda kaldıklarını, molaların iptal edildiğini ve sürekli mesai yapıldığını söyleyen Bühler, “Büyük eksikliği kapatmak için hemen harekete geçmemiz lazım. Bakıcılar vardiyalarda artık tek çalışmamalıdır. Meslek öğretimde olan gençlerinde daha fazla zamana ihtiyaçları oldukları ve sürekli baskı altındalar” dedi.

Ver.di sendikasının çağrısıyla hastane emekçileri gelecek günlerde yeniden uyarı grevine çıkması bekleniyor. (Kaynak: ETHA)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir