‪Irak ordusu Kerkük’e saldırı başlattı: Petrol ve doğalgaz tesisislerinde çatışma olmayacak‬

Irak Kürdistanı’nda yapılan referandumun ardından başlayan Kerkük geriliminin ardından dün Irak merkezi hükümetine bağlı askerler, Haşdi Şabi milisleriyle beraber dün gece saatlerinde saldırıya geçti. Irak askeri güçleri ve Haşdi Şabi milisleri, Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu’dan harekete geçmesi sonrası Peşmerge güçleri ile çatışma çıktı.

Kerkük’ün azledilen valisi Necmeddin Kerim, Irak askeri güçlerinin ve Haşdi Şabi milislerinin birlikte düzenlediği operasyona tepki göstererek, “Bu güçlerin gelmesi için bir anlaşma yapıldıysa, bu ihanettir” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Orta Doğu Masası Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Tüm taraflara gerginliği artıran adımlardan uzak durması çağrısında bulunuyoruz. Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. IŞİD ile mücadeleden alıkoyacak ve istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz” dedi.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, Kerkük’ün güneyinde, Kuzey Gaz Şirketi ve fabrikalar bölgesinin de olduğu bazı alanların; kentin batısında da K1 Askeri Havaalanı’nın  ele geçirildiği duyuruldu.

Rudaw’ın haberine göre, IKBY Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerinin bu alanlarda, gece saatlerinden itibaren saldırılar gerçekleştirdiği ifade edilerek peşmergenin karşılık verdiği belirtildi. Sonrasında ise Tal Alwad ve Tuz Hurmatu’daki noktalardan peşmergenin geri çekildiği kaydedildi.

Bununla birlikte Irak Başbakanı Hayder el İbadi, Peşmerge’ye ‘Orduya katılın’ çağrısı yaparken Irak Petrol Bakanlığı’ndan bir yetkili “Bazı Kürt liderlerle Kerkük’teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık” dedi.

ANF’nin haberine göre ise PKK’ye bağlı güçler Kerkük’te savunma hattı oluşturarak, ana yolları trafiğe kapattı. HPG Güçleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada ise “Kerkük’ü savunma” çağrısı yapıldı.

Yeryüzü Postası 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir