Anasayfa / Haberler / Fransa’da sömürü yasasına karşı genel grev ve sokak eylemleri

Fransa’da sömürü yasasına karşı genel grev ve sokak eylemleri

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti tarafından yürülüğe sokulmak istenen yeni iş yasasına karşı ülke çapında grev ve protesto gösterileri gerçekleştirildi. Fransa’nın en büyük ikinci sendikası olan CGT’nin (Confédération générale du travail – Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çağrısıyla gerçekleşen grev nedeniyle özellikle Paris’ta ulaşımda aksamalar meydana gelirken, Ryanair havayolu en az 110 seferi iptal etmek zorunda kaldı. Lise ve üniversite öğrencileri tarafından dersler boykot edildi. Kamyon şoförleri Paris’in önemli caddelerinden Şanzelize’yi kapatarak trafik akışını engelledi.

Öte yandan Fransa çapında pek çok protesto gösterisi düzenlendi. Paris’te Bastille Meydanı’nda başlayan yürüyüşe 60 bin kişinin katıldığı açıklanırken, Nice, Marsilya, Cannes ve Lyon başta olmak üzere Fransa’nın pek çok yerinde binlerce kişinin katıldığı eylemler gerçekleştirildi. Paris’te gerçekleşen eylemde polisin biber gazı ve tazyikli suyla saldırsı sonrası polis eylemciler arasında çatışma çıktı. Lyon’da gerçekleştirilen eylem sırasında da polis saldırısı gerçekleşti.

Söz konusu yasa tasarısında, patronların, işten çıkarmalarda ödeyecekleri tazminatın sınırlandırılması, çalışma saatlerinin patronlar tarafından keyfi olarak belirlenebilmesi, işten çıkarmalarda işçilerin itiraz süresinin bir yıl ile sınırlandırılması gibi değişiklikler de yer alıyor. Yasa tasarısına karşı 21 Eylül’de de eylemler düzenlenmesi planlanıyor.

Yeryüzü Postası

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir