Anasayfa / Haberler / Londra’da gerçekleşecek silah fuarı öncesi eylemler

Londra’da gerçekleşecek silah fuarı öncesi eylemler

İki yılda bir Eylül ayında, Doğu Londra’daki Excel Sergi Salonu’nda yapılan dünyanın en büyük silah fuarının açılışına günler kala protestolar büyümeye devam ediyor. 12 Eylül’de başlayacak fuarın en büyük müşterilerinin yine Türkiye, Suudi Arabistan ve Bahreyn olması bekleniyor.

Nehirden Taşınan Silahlar Engellenmeye Çalışılıyor

Hafta başından itibaren başlayan protestolara binlerce kişi katılırken, çeşitli toplantı ve yürüyüşler de örgütleniyor. Fuarın yapılacağı salonun çevresi büyük bariyerlerle sarılırken, salona yakın yolların tamamı da trafiğe kapatıldı. Buna rağmen salon etrafına toplanan binlerce savaş karşıtı protestolarına devam ediyor.

Thames nehrinden gemilerle taşınan silahlar, Thames kenarında bulunan Excel Sergi Salonu’na getiriliyor. Protestocular ise salı günü açılacak fuarda sergilenecek silahların gemilerden indirilmesine engel olmaya çalışıyor. Eylemlerde son iki günde ise 10 kişi gözaltına alındı.

‘Hak İhlallerinin Çok Olduğu Ülkelere Satılıyor’

Dünyanın en büyük silah fuarı olan Londra Excel Silah Fuarı’na ilişkin konuşan Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Sadiq Khan, “Uluslararası Savunma ve Güvenlik Silahları” fuarının yapılmasına karşı olduğunu ve elinden bir şey gelmediğini belirtti. Silah tekellerinin ve İngiltere hükümetinin Doğu Londra’da böyle bir fuarı gerçekleştirirken, kendisinin bu fuarı iptal etmesinin ya da yasaklamasının yetkisine sahip olmadığını söyledi. Bu silahlarla dünyanın başka bölgelerinde insan hakları ihlallerinin yapılacağını da söyleyen Khan, silahların hak ihlallerinin çok olduğu ülkelere satıldığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Her geçen gün kitleselleşmesi beklenen eylemlerde Pazar günü de “Kürtlerin Katledilmesine Engel Olun” talebi ile eylemler yapılacak. Çeşitli Türkiyeli insan hakları savunucuları ve demokratik kurumların da katılacağı eylem ve toplantılara İngiliz gruplarının da yoğun katılımı bekleniyor. 

34 Bin Kişinin Ziyaret Etmesi Bekleniyor

Fuar yetkililerinin açıklamalarına göre bu yıl fuarı 34 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye, Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerin “en büyük müşteri” olacağı tahmin edilen fuara bu ülkelerin bakanlık düzeyinde katılması bekleniyor. 

Protestoların ise fuar boyunca süreceği belirtildi. Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) sözcüsü Anrew Smith, eylemlerinin süreceğini belirterek, İngiltere silahlarının, dünyanın en büyük insan hakları ihlallerinin olduğu bölgelere ve ülkelere satılmasına karşı tepkilerin büyüdüğünü belirterek, bu fuarların ve silah satışlarının son bulmasını istedi. (Kaynak: Evrensel)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir