Midilli’de mülteciler iki gündür eylemde: AB ve Türkiye arasında satılık mal muamelesi görüyoruz

Arash Hampay ve Yunanistan’ın Midilli adasındaki üç tutuklu mültecinin açlık grevi devam ederken, Mora’daki kampta tutulan mülteciler iki gündür eylemler gerçekleştiriyor.

Dün sabah (17 Mart) Mora kampındaki protestocular, Avrupa devletlerinin 6 aydan uzun süredir Midilli’de kalan herkese izin vermeleri talebiyle Avrupa Sığınma Destek Ofisi’nin girişini bloke etti.

Dün gerçekleşen eylem barışçıl biçimde sona ererken, bu sabah Mora kampı içerisinde başlayan gösteriye ise polis biber bazı ile saldırdı. Barışçıl başlayan gösteriye polis saldırısından sonra göstericiler ve polis arasında çatışma yaşandı. Polis saldırısı neticesinde çok sayıda mültecinin yaralandığı ve gözaltına alındığı bildirildi. Öte yandan polisin kamptan çıkışları engellediği ifade edildi.

Midilli Hukuk Merkezi ise dün facebook sayfasında mülteci liderlerinin bildirisini yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Bugün Mora’da barışçıl bir gösteri yaptık, sorulması gereken ‘Neden?’ Neden Midilli’de esir tutuluyoruz? Neden AB ve Türkiye arasındaki satılık bir mal muamelesi görüyoruz? Biz dünyanın Midilli adasındaki Mora Kampı’nın sinir bozucu durumunu bilmesini istiyoruz. Midilli’deki Polis şefiyle konuştuk ve ona talebimizin adadan ayrılmamıza izin verilmesi olduğunu söyledik. Bütün Yunanistan’da seyahat etme özgürlüğü istiyoruz, yalnızca bu Yunan hapishanesinde (Mora Kampı) değil.”

Türkiye ve AB arasındaki geri iade anlaşması nedeniyle mülteciler 2016 Mart ayından bu yana Midilli’den dışarı çıkamıyor. Mora kampında 4000’ün üzerinde mültecinin kaldığı, bunun kapasitesinin çok üzerinde olduğu ve şartların giderek kötüleştiği ifade ediliyor.

Yeryüzü Postası

Mora’da mülteciler açlık grevine başladı


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir