Anasayfa / Haberler / Guatemala: Madencilik Şirketine Karşı Balıkçıların Direnişi

Guatemala: Madencilik Şirketine Karşı Balıkçıların Direnişi

Q’eqchi yerli halkının yaşadığı El Estor kasabasında balıkçılar başta olmak üzere tüm yerel halk, madencilik şirketlerinin su kaynaklarını kirletmesine karşı uzun süredir mücadele veriyordu. 27 Mayıs’ta yerel yönetimin halkın taleplerini görmezden gelip görüşmeye yanaşmaması üzerine balıkçılar CGN (Compañía Guatemalteca de Níquel) maden şirketinin ürünlerini taşımak için kullandığı otoyolu kesti.

Barikatı dağıtmak için otoyola gelen polis balıkçılara gerçek kurşunlarla saldırdı ve Carlos Maaz Coc isimli yurttaş olay yerinde vurularak hayatını kaybetti. Aynı gün İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada 4 polisin yaralanmasını “kınarken” bir sivilin hayatını kaybettiğini duyurmakla yetinmiş, ertesi gün ise hayatını kaybeden olmadığını açıklamıştı. Hükümetin çelişkili açıklamalarının yanı sıra, savcılık bürosu yetkilileri polisin işlediği cinayeti soruşturmak için olay yerine gelmeye dahi tenezzül etmedi. Bunun üzerine sokaklara çıkan öfkeli halk polis noktasını ateşe verdi ve El Estor belediye başkanının evine yürüdü.

Balıkçı Maaz Coc’un cenazesinde göstericiler polisin suç ortağı olan devlet ile madencilik şirketi CGN aleyhine slogan attılar ve hükümetin polisin işlediği cinayeti örtbas etmeye çalıştığını söylediler. Devlet, şirketlerin emri ile polisi halk üzerine salarken bir yandan da balıkçıları direnişlerinden ötürü suçlulaştırmaya çalışıyor. (Kaynak: isyandan.org)

Yeryüzü Postası

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir