Anasayfa / Haberler / Türkiye’nin ve Kürdistan’ın dört bir yanında Newroz kutlandı

Türkiye’nin ve Kürdistan’ın dört bir yanında Newroz kutlandı

Diyarbakır, Van, Hakkari, Cizre, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok ilde yapılan Newroz kutlamalarına  yüz binlerce kişi katıldı. Diyarbakır’daki kutlamalarda bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü.

Diyarbakır

Yüzbinlere ev sahipliği yapan Amed Newrozu, polisin baskı ve engellemelerine rağmen kutlandı. 16 Nisan’da yapılacak referandumda hayır verilmesi vurgusu öne çıktı. Alanın ortasındaki 20 ton odunun tutuşturuldığı mitinge onbinlerce kişi katıldı. Platforma üzerinde “Sonuç ne olursa olsun, son muhteşem olacak” yazılı, Sur’da yaşamını yitiren YPS’li Cihat Türkan (Çiyager) ile katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un, üzerinde “Biz direndik diz çökmedik, bizimle gurur duyun” yazılı dev posteri asıldı. Kutlama müzik dinletisi, halaylar ve sloganlarla sürdü. Öte yandan alana bıçakla girdiği iddia edilen bir kişi polis tarafından öldürüldü.

Van

Soğuk havaya ve sabahın erken saatleri olmasına rağmen Newroz öncesi binlerce kişi Newroz alanına yöresel kıyafetleri, HDP-DBP flamaları ile girdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, DBP Eş Genel Başkan Vekili Gülcihan Şimşek, HDP Van İl Eş Başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, DBP Van İl Eş  Başkanı Ahmet Aygün katıldı. Saygı duruşunun ardından katılımcılar halkı selamladı. İlk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, Newroz’un halkın özgürlük günü olduğunu belirterek tüm engellemelere rağmen özgürlüğünden vazgeçmeyen halk gerçeğinin bunu bugün bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Newroz kutlamaları müzik dinletisiyle sürdü.

Siirt

Newroz ateşinin yakıldığı merkezlerden biri de Siirt oldu. Eruh Yolu üzerinde bulunan Newroz alanında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı. İki koldan yürüyüşle gelen kitle, iki ayrı arama noktasında yapılan aramaların ardından giriş yaptı. Merkez ilçenin yanı sıra kente bağlı ilçe, belde ve köylerden de araçlarla Newroz alanına gelişler oldu. HDP ve DBP bayrakları ile süslenen alanın etrafı ise polis tarafından bariyerle çevrildi.

Batman

Batman’da da Newroz alanında gerçekleştirilecek etkinlik sabahın erken saatlerinden itibaren mahallelerde bir araya gelen halk, gruplar halinde alana aktı. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleri ile yürüdüğü alan, HDP, DBP bayrakları ve flamalarla süslendi. Yöresel kıyafetlerle alanı dolduran halk, platformdan çalınan ezgilerle halaya durdu. Alana giren halka üzerinde “NA” ve “Hayır’ yazan bayraklar dağıtıldı.

Cizre

Sabahın erken saatlerinde Kasaphane, Terminal ve HDP ilçe binası önünde toplanan halk dolmuşlar ile Newroz’un kutlanacağı Konak Mahallesi’ndeki alana gelirken çok sayıda kişi eski köprü üzerinde yürüyerek alana geldi. Birçok öğrenici okulları boykot ederek kutlamalar katılırken, birçok noktada kurulan polis noktaları yüzünden kenttin büyük caddelerinde trafik yoğunluğu yaşandı. Polisler alana gelen halkı yarım saat alan girişinde beklettikten sonra girişlerine izin verdi.

Hakkari

Hakkari’de sabahın erken saatlerinden itibaren mahallelerden Newoz alanına akın başladı. Ulusal kıyafetleri ile kutlama alanı olan Belediye Otogarı’na yürüyen halk, alanın girişine kurulan kontrol noktalarından geçerek giriş yaptı. Alana slogan ve zılgıtları ile ulaşanlar, klamlar eşliğinde halay çekti. Mitinge, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca ve HDP Van Milletvekili Lezgin Botan katıldı.

Yüksekova

“Sokağa çıkma yasağı” nedeniyle 2016 Newroz’unun kutlanamadığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, sabahın erken saatlerinde tüm engelleme girişimlerine rağmen mahalle ve köylerinden binlerce kişi, kutlamanın yapılacağı Yeni Stadyum alanına ulaştı. Kutlamaların yapıldığı alanın içinde bir kişiyi gözaltına almaya çalışan polise halkın tepki göstermesi üzerine, özel hareket polisi zırhlı araçlar eşliğinde alana girerek, gaz bombaları attı. Saldırıda, 3 kişi yaralanırken, 10’u aşkın kişi de gözaltına alındı. Alana giren özel harekatçılar, “Size Newroz’u kutlatmayız” tehditleri yanı sıra küfürlü hakaretler savurarak, halkın üzerine gaz bombaları attı.

Ağrı

Ağrı’da günlerdir hazırlıkları süren Newroz’un kutlanacağı Belediye Açık Otoparkı’na akın oldu. HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünden ücretsiz kalkan otobüslerle alana gelen halk, çalınan ezgiler eşliğinde halaya durdu. “Mutlaka kazanacağız, Newroz pîroz be” pankartının asıldığı HDP, DBP bayrakları ile süslenen alanda halk, “NA” flamlarını dalgalandı. HDP Ağrı milletvekilleri Dirayet Taşdemir, Berdan Öztürk, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık’ın katıldığı kutlamada tertip komitesi konuştu.

Muş

Valiliğin dün yasakladığı “Mutlaka Kazanacağız” pankartı İstasyon Meydanı’na asılmazken HDP ile “Hayır” flamalarının alana girmesine izin verildi. Valinin yasağına rağmen halk Newroz alanına renkleri ile yürüdü.

Mardin/Kızıltepe

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gerçekleştirilen Newroz kutlaması, polisin tüm engellemelerine rağmen binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Kutlama alanının içinde uzun namlulu silahlar ile bekleyen polislere rağmen çevre ilçelerinden gelen binlerce kişi alana, “Bijî Serok Apo” ve “Newroz pîroz be” sloganlarıyla girdi. Polisin “Na ” yazılı bayrakları toplamasına rağmen kitle alana getirdikleri yeni bayrakları kutlama boyunca sallamaya devam etti. Dağılan kitleye polis gaz bombaları ile saldırıya geçerken sahneyi ablukaya aldı. Polis burada bulunan tüm görevli ve gazetecileri GBT kontrolüne tabi tuttuktan sonra serbest bıraktı.

Dersim ve Bingöl

Dersim ve Bingöl’de halk alanlarda Newroz’u kutladı. Dersim’in Seyit Rıza Meydanı’nda “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz etkinliğine yüzlerce kişi katıldı.

Rojava

Kobanê, Qamişlo, Hesekê, Dêrik, Tirbespiyê,  Dirbêsiyê, Girkê Legê, Efrin Kantonu ve Halep’te on binlerce kişi, Newroz bayramını kutladı.

İstanbul

İstanbul Newroz kutlamaları “Mutlaka kazanacağız” şiarıyla Kartal Meydanı’nda gerçekleşti. Kutlamaların yapılacağı alana gelen halk polis engellemesiyle karşılaştı. 6 kişi slogan attığı için gözaltına alındı. İstanbul’daki kutlamada da “Hayır” mesajı öne çıktı.

İzmir

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda yapılan Newroz mitinginde eşitlik, özgürlük ve barış talepleri dile getirildi. Referandum için hayır çağrısı yapıldı.

Adıyaman

Adıyaman’da 1’inci Çevreyolu Gürbüzcan Cami Kavşağı Newroz alanında “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla başlayan Newroz, binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Newroz kutlamaları bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. HDP Milletvekili Behçet Yıldırım ve HDP PM üyesi Çilem Küçükkeleş Barış Anneleri ile birlikte Newroz ateşini “Bijî Newroz”, “Şehit namirîn” sloganları eşliğinde yaktı. Newroz kutlaması konuşmalardan sonra Mehmet Akbulut’un ezgileri ve davul zurna eşliğinde çekilen halaylar ile son buldu.

Antep

Antep’in merkez Şehit Kamil ilçesinde kutlanan Newroz için sabahın erken saatlerinde yola düşen Antepliler Tur Otobüsleri Alanı’na akın etti. HDP bayrakları ve “Newroz piroz be” afişleriyle süslenirken, Antepli kadınlar yöresel kıyafetleriyle alana geldi. Polislerin “alan araması var” bahanesiyle uzun süre girişler devam ederken zaman zaman üst araması yapan polisler tarafından özellikle kadınlara yönelik sözlü taciz ve engellemeler yaşandı. Duruma tepki gösteren kadınlar zılgıt, alkış ve ıslıklarla tüm engelleme ve provokasyonlara rağmen Newroz alanına giriş yaptı. Saygı duruşundan sonra konuşmalara geçilen mitingde ilk olarak, Newroz Tertip Komitesi’nden ve aynı zamanda PM Üyesi Mehmet Karayılan kısa bir konuşma yaptı.

Eskişehir

Eskişehir’de Newroz ateşi yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti. Valiliğin Newroz alanı olarak şehrin 15 kilomdetre dışında Kütahya yolu üzerinde bulunan bir bölgeyi göstermesi alana ulaşımı oldukça zorlaştırdı. Kutlama polis ablukası altında gerçekleşti. Kendi imkanlarıyla alana gelen yurttaşlara yönelik polisin keyfi tutumları yaşandı.

Konya

Konya’nın Selçuklu İlçesi Cuma Pazarı’nda binler halaylar ve sloganlar eşliğinde Newroz’u kutladı. ‘Hayır’ ve ‘Na’ yazılı pankartların dikkat çektiği mitingde, tertip komitesinin güvenlik ekibi kontrol noktalarında aramalar yaptı. Saygı duruşuyla başlayan miting, Konya HDP il Başkanı Erol Şan’ın kitleyi selamladığı konuşması ve HDP Eş Genel Başkaları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın Newroz mesajını okumasıyla devam etti. Kutlama halaylar ve sloganlarla devam etti.

Mersin

Mersin’de sabah erken saatlerde Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Newroz alanına akmaya başlayan kitle, polis kontrol noktalarını aşarak, Newroz alanına girdi. Arama noktalarında sarı, kırmızı, yeşil renkte olan hemen her şeye polisin el koymaya çalıştığı göze çarparken dayatmalara karşı duran kitle yanlarında getirdikleri eşyalarını alana sokmayı başardı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada ilk olarak konuşan HDP il eşbaşkanları Mirza Mehmet Söylemez ve Hatice Şahin halkın Newroz’unu kutladı.

Hatay

Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Yıldırımtepe Mahallesi’nde kutlanacak Newroz için sabahın erken saatlerinden itibaren kitleler alana akın etmeye başladı. Alanı dolduran kitle çalınan ezgiler ve söyledikleri anonim şarkılar ile halay çekerken, Newroz saygı duruşu ile başladı. Ardından açılış konuşmasını yapan HDP İskenderun İlçe Eş Başkanları Aysel Eşiyok ve Ahmet Çahan, halkların Newroz’unu kutlayarak, engellemelere en güzel cevabı 16 Nisan’da vereceklerini söyledi.

Çanakkale

Çanakkale’de Merkez Esenler Mahallesi’nde Newroz kutlaması yapıldı. Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça dillerinde ‘Hayır’ ve ‘Umudun adı Hayır’ yazılı pankartları asıldı. Kutlamaya HDP, EMEP, Pir Sultan Abdal Derneği, İHD, Halkevleri, katıldı.

Muğla

Milas merkezde bulunan Akkent Kapalı Pazar yerinde gerçekleşen Newroz’da HDP bayrakları ve rengârenk balonlarla süslenen Newroz alanına “Newroz piroz be”, “İnadına barış”, “Ekolojik bir toplum için Hayır” pankartları ile HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın posterleri asıldı. “Tene nabe bezin Na”, “Jin jiyan azadi” dövizleri ile yeşil kırmızı ve sarı renklerine bürünen halk sık sık “Newroz piroz be” sloganlarını attı. Gençlerin “güvenlik” önlemlerini aldığı kutlamada halk Koma Ciwan’ın şarkıları ile halaya durdu.

Manisa

Horozköy Pazaryeri’nde düzenlenen Newroz kutlamasına HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, HDP MYK üyesi Beyza Üstün ve HDP PM üyesi Aydın Çetinkaya katılırken, katledilen kadın siyasetçi Seve Demir’in babası Aziz Demir ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri de alandaki yerlerini aldı. Alana üzerinde tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları bulunan “Hayır hepimiz kazanalım” ve “Newroz Piroz be” yazılı pankartlar asılan kutlama, halaylarla başladı.

Adana

Adana Valiliği’nin tüm engelleme girişimleri ve polis saldırılarına rağmen Adana mahallelerinde Newroz ateşleri yakıldı. Gençlerin Seyhan İlçesine bağlı Dağlıoğlu Mahallesi Karasu Kavşağı’nda Newroz kutlamasına çağrı yapması nedeniyle sabah saatlerinden itibaren polis zırhlı araçlarla ve özel harekat timleriyle kutlama alanını ablukaya aldı. Gülbahçe, Fırat ve Dağlıoğlu mahallelerinde ara sokaklarında zırhlı araçlarla devriye atan polislere rağmen halk ara sokaklarda bulunan boş alanlarda lastik yakıp halay çekti.

Kaynak: Evrensel/Kızıl Bayrak

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir