1 Mayıs’ın öncülerinden Louis Lingg’in ölümünün yıldönümü

Bugün (10 Kasım) Haymarket kopmlosuyla yargılanıp ölüm cezasına çarptırılan Louis Lingg’in infazından bir gün önce, 10 Kasım 1887 günü hücresinde intiharının yıl dönümü.

ABD’de 8 saatlik işgünü talebiyle başlatılan eylemlerde polisin saldırısı sonucu 4 işçinin öldürülmesinin ardından 4 Mayıs 1887’de Haymarket Alanı’nda düzünlenen mitingin dağılması sırasında kürsünün önüne atılan ve polisin önünde patlayan bir bomba nedeniyle 7 polis ölmüştü. Bu olayı gerekçe göstererek açılan davalarda bu mücadeleyi örgütleyen anarşist işçi önderlerinden Albert Parsons, August Spies, Adolph Fischer, George Engel, Louis Lingg, Samuel J. Fielden ve Michael Schwab’ın idama, Oscar Neebe ise 15 yıl hapse mahkum edilmişti. Albert Parsons, August Spies, George Engel ve Adolph Fischer asılarak idam edilmişlerdi. Louis Lingg ise içeri gizlice sokulmuş bir dinamit lokumuyla hücresinde intihar etmişti.

1889 yılındaki 2. Enternasyonal toplantısında, bir komplo ile idam edilen işçi önderleri ve 8 saat işgünü talebiyle 1 Mayıs 1886’da başlayan grevlerde öldürülen diğer işçiler anısına 1 Mayıs’ın işçilerin uluslararası birlik ve dayanışma günü ilan edilmesine karar verildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir